söndag 29 maj 2011

Smalspår



Veterantåg är kul grejer för vuxna med barnasinne och teknikintresse. Det här loket heter Hamra och trafikerar Mariefred och Läggesta på somrarna. Numera är tågbanan utökad till Taxinge. De är fantastiskt vackra gamla ting de här tågen från fordom. Tur för oss andra att så många tågentusiasters lägger ned så mycken fritid för att bevara dem och låta oss få resa med tågen. Om något är en nostalgi upplevelse så är nog dessa tåg högt upp på listan över dylika.

fredag 27 maj 2011



Reklam målad direkt på äldre fastigheters väggar är en vanlig syn i städer i USA i det här fallet i Pittsburgh. Mittenbilden kanske inte är reklam? Den verkade ganska nygjord när jag fotade och kan vara ett konstverk. Annars får jag en känsla av att det oftast är reklam från förr. Har sett på gamla svenska foton från förr att det var ganska vanligt att väggar pryddes med reklam här också speciellt när ett hus rivits och lämnat det bredvidliggande huset med en vägg helt utan fönster. Så tror jag också oftast var fallet i USA, det här är gamla byggnader som ser ut att ha byggts intill ett annat hus som fått ge vika för en väg eller att de helt enkelt inte höll måttet längre.

onsdag 25 maj 2011

Verkstad

Se vad man kan hitta i den gamla bildfilslådan. Verkstadsbilder från Ebbamåla Gjuteri och Mekaniska Verkstad grundat i slutat av 1800 talet och intakt än idag, om än ett museum idag eller egentligen ett industriminne. Av en slump bilade vi förbi stället där det är beläget invid Mörrumsån i Blekinge en dag för nio år sen. Stanna till och gå en guidad vandring var ett måste naturligtvis. Se bara hur äldre herrar faller i trans över gamla tekniska landvinningar, tur att jag inte själv är med i bild hade nog slagit alla tangeringar av fåniga leenden.

tisdag 24 maj 2011

Hoppsan

Hoppsan vad har hänt här då? Ser nästan ut som ett sånt där bildbevis från en brottsplats som basuneras ut i tidningarna efter att ett brott begåtts. Det låg på en dagisbakgård på Södermalm nånstans. Snön hade nyligen smält bort och de här sakerna såg dagens ljus igen, så tror jag historien ser ut. Ser lite mystiskt ut vid första blicken eller hur. Övergivet, och slutet på en historia. 
Södra station, fel buss för några och rätt för de andra.

Bob 70 år..

I dag fyller Bob 70 år! Bob Dylan alltså. Han var en stor idol på 60 talet, vem minns inte Blowin in the Wind eller The times they are a changing och Like a rolling stone, listan kan göras hur lång som helst. Hur många har inte gjort covers på hans material, hur många som helst där också. Äger naturligtvis ett antal CD med Bob där jag nog håller en av hans tidigaste skivor som den jag gillar allra bäst Blonde on Blonde. Finns en massa minnen från den tiden, 60 talet. Har vi inte alla minnen från ungdomen kopplade till vissa melodier eller skivor.
Finns nog ingen som inte har är min gissning. Bob har ständigt turnerat sen början av åttiotalet under vad som har kommit att kallas The Never Ending Tour. Hur orkar han?
Ave

torsdag 19 maj 2011

Kommunikation


Det här handlar om kommunikation, inte så mycket mer att säga om det. Talar för sig självt tycker jag. T-Centralen i full rusningstrafik men väktarna tar ingen notis utan diskuterar och gestikulerar mitt bland folket som rusar på. Kul tyckte jag och sköt av ett skott. Polis möter informatör på ett av staden uppsatt tält vid Slussen där information om det senaste förslaget för nya Slussen presenterades. Man kan undra vilket nummer den har i ordningen av alla förslag som givits under en, säg tioårsperiod. Många är det.
Ave
 

tisdag 17 maj 2011

Grillen

Vilken bild är bäst av Slussen Grillen den i färg eller i svartvitt? En smaksak skulle jag säga, ibland passar en bild bäst i färg eller i svartvitt. Ofta blir bilder bra i båda fallen, som i det här fallet, i alla för tycker jag så. Riddarholmskyrkan är som synes en alldeles utomordentligt bra plats att sova lunch på. Såg skönt ut, det var en av de där otroligt varma dagarna och solen var extremt jobbigt stark för att fota med film. Blev inte många acceptabla exponeringar den dagen.   

torsdag 12 maj 2011

Vid automaten


Minns tiden innan bankomaterna då man var tvungen att släpa med sig en bankbok för att kunna slinka in på en bank och stå i kö för att få ut pengar och fylla på den tunna plånboken. Dessutom stängde bankkontoren redan 15.00 förutom en dag i veckan då de hade kvällsöppet. De tiderna gäller idag också antar jag. Eller checkhäftet användbart både vid uttag och betalning vid köp i affärer. Bankomaten kom som en befrielse, inga bankböcker längre bara ett litet kort och pengar kan tas ut precis när som helst under dygnet över hela landet. Numera över hela världen i det närmaste. Sparbankerna kom först med Minuten 1977 och affärsbankernas Bankomat tre år senare 1980. Utan tvivel en förenkling och inte minst en tidsbesparing av bankärenden.
 

onsdag 11 maj 2011

Spelar kidsen landhockey nu för tiden? För trettio år sedan såg det ut så här på skolgårdar, parker och på många fria ytor. Jag ser då inga såna fritidsaktiviteter längre, kanske att jag inte har hittat var de håller till numera? Fast min misstanke är att de sitter framför datorskärmen och spelar diverse spel i stället för att vara ute och springa av sig energi. Visst man ser barn vara igång på en del ställen men generellt har jag en känsla av att barn rör på sig alltså spelar landhockey och liknande saker i betydligt mindre omfattning än tidigare. 
 

söndag 8 maj 2011



Fredagen bjöd på fint väder, precis lagom temperatur för att strosa i staden. Sol och värme tillbaka det är finfina grejer det. Ljusapparaten tyckte väl inte riktigt om det starka solljuset ju högre upp solen steg. Körde ändå upp en rulle och hann med att få den framkallad innan dagen var slut. Den gamle trotjänaren har genomgått en service och mår riktigt bra nu. Dock strular locket en del fortfarande, blir det inte stängt ordentligt kan det läcka in lite ströljus. Nytt lock vore det bästa men reservdelar till gamla kameror är inte lätt att få tag på. Ska överväga att buda på en likadan kamera på Tradera för att byta lock med den.
Ave 

torsdag 5 maj 2011

Baren



I dag besökte the old chaps Sven-Harrys Konstmuseum. Visade sig att den inte är helt färdig ännu, meningen är att ett våningsplan ska bli en kopia av Sven-Harrys 1700 talshus med hans konstsamling. Den våningen står färdig först i december, lite synd eftersom det var den vi ville se. Nu fick vi nöja oss med ett antal objekt av en för oss okänd konstnär vid namn Lars Kleen, hans konstverk bestod av skålvirke och diverse järnbeslag. Det är bara att erkänna jag begrep ingenting av detta. Desto mer begrep jag när vi kom in i en trevlig bar lite senare och sköljde ned konstintrycken med en god starköl. Efter den började vi förstå konstverken bättre skulle man kunna tro. Så blev icke fallet, det enda vi förstod är hur gott det kan vara med en öl ibland.   

onsdag 4 maj 2011


Har du tänkt på att folket ute på stan ofta är uppkopplade på något sätt. Antingen pratar man i mobilen eller så sitter där lurar på huvudet som spelar musik från en Iphone eller liknande ljudmaskin som ofta också är direkt kopplad till mobilen så de inte ska missa ett enda telefonsamtal. Läste här om dagen om ett par teknologer som låtit operera in ett litet chip i tumvecket med ett antal pinkoder inprogrammerade. På det viset kan de passera genom diverse övervakade ställen utan att behöva riva upp ett ID kort. Min misstanke är att i framtiden kommer de unga att operera in både Iphones och mobiler i öronen eller på något annat passande ställe och på så vis dygnet runt vara uppkopplade. Förmodligen kommer också dessa apparater att ha en speciell väckningssignal som talar om att nu ringer mamma eller brorsan så du bör nog svara. Allt är möjligt med dagens teknik, tanken slår mig att varför inte tillsammans med plastikkirurgens hjälp operera in mobilchipet och samtidigt spruta in lite botox och få huden över densamma att se ut som en mobil eller tatuera mobilen över chippet. Sannerligen vilka framtidsperspektiv lurar inte bakom kröken.

söndag 1 maj 2011

Generationsväxling


Generationsväxling kan man kanske kalla det. På väg ut ur bild en gammal generation. På väg in i bilden en ung generation som ser fram mot framtiden. Gemensam sådan är trolig, kanske är de turister i så fall blickar de framåt i alla fall mot framtiden tillsammans. Så vill jag se de här nedslagen i samtiden. Ingenting består, äldre generationer byts ut så sakteliga mot mot nya unga sådana. Helt enligt naturens lagar.
That´s all