lördag 23 november 2013

Fotomässan


Fotomässan ja, den har det antagligen skrivits spaltmeter om redan i bloggar, på Fotosidan och andra medier. Gick dit på öppningsdagen utan högt ställda förväntningar. Tog det för vad det är, visade sig vara en lyckad inställning. Det roligaste var att kolla in folk när de stod och klämde på ljusburkarna, det finns sug i de där burkarna helt klart. Ska erkännas att jag själv klämde flera gånger på en speciell ljusapparat som jag känner ett oerhört sug efter att äga. Ett eventuellt köp kommer att ligga i långbänk ett bra tag innan beslut tas om det ens tas. Av bilder på fotoutställningsdelen gjorde Rock-Emmas bilder på Kristian Gidlund kamp mot cancern starkast intryck på mig av alla bilder. Peter Gerdehags bildvisning och föredrag om Kokvinnorna och Hästmannen var en upplevelse utöver det vanliga, jäkligt bra således. 
Ave 

fredag 22 november 2013

Mörka dagar

Bilderna speglar hur jag tycker att det känns just nu i november, mörkt. Normal tid att lämna sängen på morgonen så är det fortfarande kvällsmörker ute. Sen lämnar ljuset oss redan runt klockan 16.00 och inte får vi särskilt många tillfällen för D-vitamin intag i form av solsken heller. Vad jag förstår så ger solen ingenting i den vägen den här årstiden på våra breddgrader i fall den skulle få för sig att visa sig. Så du käkar väl D vitaminer? I dag får det bli lite fotoninjektioner på Fotomässan.
Ave 

tisdag 19 november 2013

Den där tomten.


Snart är det tomtedags är ni medvetna om det? Dags att sota skorstenspipan således så tomtis inte blir alltör nedskitad vid passagen ned genom pipan. Å hur f-n gör tomtis för att komma ned genom  rökpipan? Tänk dig en 100 kg rundlätt man med rondör som ska genom där, han måste nog nästan bli så liten som en liten teskedsgumma för att genomföra den bedriften. Eller har den listige gamla tomtegubben en dyrk å tar sig in som en tjuv om natten. Det är nåt fuffens med tomten hävdar jag bestämt.
Ave

tisdag 12 november 2013

streetsinger


Såg den här streetsingern förra sommaren på Drottninggatan. Är det fler än jag som kommer att tänka på den engelska färgstarke gatumusikanten Don Partridge som var  bosatt i Stockholm på 70 talet. Partridge höll till runt i kring Sergels Torg men syntes också i förorterna. Åtminstone i Vällingby där jag såg honom ett antal gånger. Partridge blev haffad av polisen då gatumusikanter var förbjudet vid den tiden. Gamle statsministern Fälldin engagerade sig och bidrog till att "Lex Partridge" skapades och därefter var det fritt fram för gatumusiker. Om du kollar på killen i bild så har han i stort detsamma i instrumentväg som partridge hade.  
Ave

fredag 8 november 2013

Innergård


Ibland står portar till innergårdar öppna inne i den stora staden, inte ofta men nån gång i bland och då passar jag på att kolla in om jag råkar ha vägarna förbi, ren tur de få gånger det händer. Det är lite anno dazumal där inne, som om tiden saktats ned en aning. Tänker mig att i början på 1900 talet höll hantverkare till i de låga byggnaderna, känns i alla fall som ett troligt scenario. Här fanns kanske också häst och vagn ett nog så viktigt redskap för hantverkare för leverans av varor och kanske också för hämtning av tillverkningsmaterial. Ja du ser hur tankarna rullar runt i huvudet på mig.
Ave 

onsdag 6 november 2013

Kapten Svartskägg


Har ni läst om kapten Svartskägg som härjade i Karibiska havet på 1700 talet? Fynd från Svartskäggs skepp Queen Anne's Revenge har i dagarna bärgats och det har visat sig att tre av de bärgade kanonerna är svensktillverkade närmare bestämt på Erendahls Bruk i Sörmland (Gnesta) år 1713. Sverige var tydligen duktiga på att exportera krigsvapen redan på 1700 talet en tradition vi fortsatt med in i neutralitetens tecken. Historien upprepar sig kan man säga. Svartskägg var den mest fruktade sjörövaren vid den här tiden, enligt Wiki hade han mer än tretton alias, bland annat Havsdjävulen.
Ett annat svartskägg det snackades om i avisorna igår var Åkessons tårta som han fick slängd i ansiktet av en dam som inte delade hans politiska åsikter. Oavsett vilken politisk åsikt man har tycker jag inte det är OK att kasta tårtor i facet på vem dat vara månde i en demokrati. Vad avisorna inte nämde var att SD blev utbuade av folket och fann för gott att lämna Nytorget. Det däremot tycker jag är helt OK.
Ave

tisdag 5 november 2013

Gubbdagis

Gubbdagis finns det flera av, bland annat Clas i Sjön, märkligt vilken dragningskraft de här butikerna har på speciellt det manliga släktet. Är själv inget undantag, intresset för tekniska prylar började i barndomen med det första mekanot vill jag minnas. Följt av den där reverse engineering perioden då jag plockade ned gamla uttjänta radioapparater (rörbestyckade sådana) i dess minsta komponentdelar. I mitt pojkrum fanns det en ganska stor låda med radiodelar. En mindre del av dessa blev använda i enklare radiokonstruktioner och kraftdelar till desamma. Vem minns inte Deltron där vi kunde köpa surplus i form av uttjänta militära fältmottagare från andra världskriget. De utnyttjade kortvågsbandet som täckte sjöfartsradio, radioamatörband och en hel del till. Inte fanken kan väl Ifåns och liknande moderna prylar skänka samma upptäckarglädje som förr då vi fick en inblick i själva det innersta i teknikprylarna, har svårt att tro det. En av gentlemännen här i bild har ett stor intresse för LED-lampans utveckling och testar alla nya varianter som kommer ut på marknaden. Utan hans köp skulle försäljningsstatistiken för LED:ar förändras en del. 
Siences på er. 

måndag 4 november 2013


Nu har det hänt det som alla har förstått att det skulle hända! Freinds Arena är till salu.
Arenan går med hundratals miljoner i förlust sägs det. Hur mycket i förlust det andra tempelbygget bredvid Globen går vet vi inte ännu. Den har precis invigts och då går den så klart med förväntad förlust. Dock skulle jag tro att om cirka ett år så vill Tele2 Arena ägarna också sälja. Fina gamla Råsunda stadion är bara en grusfläck idag, den var nog betald och kostade inte ens en spottstyver i drift jämfört med de nybyggda templen gissar jag. Men marken där Råsunda Stadion stod ska vi gissa att den är värd många miljardklipp. Några tjänar enorma summor på byggena och andra sitter med skägget i brevlådan idag. 
Ave

lördag 2 november 2013

Bara ett par bilder som jag tycker att NSA och FRA ska skita i att lagra. Inget mer at säga om det.
Ave