torsdag 31 mars 2011

Hästar på Hästa Gård passar bra kan man tycka. Hästa lär ha någon sorts anknytning till Hässja alltså de där ställningarna som förr brukades av bönderna att torka nyslaget hö på. Hästen som selas på för att dra vagn
är nog av nordsvensk ras, den svarta ridhästen vete fåglarna vad det är. Kanske en ridhäst vad vet jag. Vackra djur är det i alla fall.  

söndag 27 mars 2011


Vad vore livet utan en kamera, har ni funderat i de banorna nån gång? Själv har jag just blivit varse att jag har ett lustfyllt förhållande till de där ljusmaskinerna. Både de gamla antika analoga samt den digitala tegelstenen. Dagens kamera tillverkare tycks ha missat en detalj nämligen storleken på systemkameror. De borde sträva efter att minimera storleken på dem och därmed göra dem lättare. Att det går att minimera storleken på systemkamerorna är jag tämligen säker på. Det här fenomenet är någon slags reklamgrej att det är häftigt att gå omkring med en tegelsten i rem över axeln. Nej fram för lobbyister som lägger lite press på fabrikanterna.
Amen 

I väntan på....



En solig men kall dag i väntan på den där våren som vi alla längtar efter. Ser ni generations skillnaderna den unga tjejen har naturligtvis en mobil eller kanske Iphone i handen. Den äldre kvinnan kan som bara äldre numera tycks kunna nämligen sitta i solskottet och bara njuta av de första strålarna från solen. Det verkar vara en konst på väg att dö ut. Inte utan min Iphone är den nya tidens mantra.

torsdag 24 mars 2011

Hojar



De här läckra hojarna hittar man på MC Collection Museum i Edsviken. Två samlare har i en ladugårdslänga vid Edsbergs slott skapat ett MC museum av högsta rang. Gamla bågar från 1900 talets början till dags datum. Gamla hojar minutiöst renoverade till originalskick. Smakfullt presenterade med effektfulla spotlights på bågarna gör det ännu lite mer kul att betrakta dessa gamla tekniska inovationer.

Gammal svartvit stuk

Två bilder från skannad svartvit film, översta av varje motiv är som de ser ut direkt efter skanning. Tycker att efter skanning ser bilderna mer eller mindre ut som om de tagits digitalt. Om man önskar att de ska se ut lite mer som förr alltså den där tradionella svärtan som var typisk innan digitalen kom. Så finns det verktyg i photoshop att ta till. På de undre bilderna har jag först använt mig av verktyget Exposure där jag justerat lätt på offset och gammacorrection. Därefter det mycket användbara verktyget Gradient Map där man lätt kan öka svärtan till old good days. Sist lite justeringar i verktyget Brightness/contrast å vips har vi en svartvit bild som i mycket liknar den typiskt svärtade fotografin vanlig å la 60 - 70 tal. Tilltalar mig i allra högsta grad. Men med det är det som med baken, smaken är olika.
Go for it folks och testa.

måndag 21 mars 2011


Samma bro och motiv som i föregående inlägg men nu tagna med Yashican. Ingen tvekan om att objektivet är skarptecknande på den här 40 åringen. Hade en del smärre problem med att förstå mig på bländarprioriteten på den gamle, efter 6 döskott kom jag på hur den fungerar. Kamerans mekanism för framdragning av filmen kan vara ett problem då filmen vid två tillfällen inte kommit fram till rätt läge med påföljande dubbelexponering. Samt en bild blev helt suddig, när jag tog den kunde jag höra att slutarmekanismen lät riktigt konstigt. Den exponeringen var förväntad med andra ord. Tycks som om kameran behöver en mekanisk genomgång.    

Den där bron

Brobilder i det här fallet Tranebergsbron, skön arkitektur tycker jag. Trots att broar ser så trist betonggråa ut så finns där en skönhet i linjerna under valvet till exempel och pelarna skapar nån sorts dramatik i mitt huvud. Egentligen var jag här för att skjuta av ett par testskott med Yashican (film tri-x) för att få en uppfattning hur den exponerar. Första rullen i den och när den är framkallad ska brobilderna från det här inlägget jämföras mot dessa.
Carpe å sånt.

söndag 20 mars 2011

Vad är din bostad värd?



Vad är din bostad värd? Den äldre herrn hade placerat sig helt perfekt för ett fotoskott. Totalt omedveten om sin för mig lyckosamma placering stirrar han rakt fram liksom in i en annan värld? Å den skulle kunna ha varit den sällsamma och dyra bostadsrätts marknaden eller villa marknaden. Som gjort för en mäklare alltså. Den äldre herrn var också en av få utan mobiltelefon, Iphone eller något annat av alla kommunikationsmedel som flitigt används av passagerare på alla bussar och tåg numera. Mobiltelefonen är ett gissel speciellt de här unga flickorna som sitter och pratar i mobilen med nån väninna om den senaste expojkvännen och berättar de mest intima och detaljrika händelser i före detta förhållandet. Dessutom högt och tydligt så inga medtrafikanter ska missa en enda smaskig detalj? Vilken nivå kan de komma upp till på IQ listan undrar jag. Förfärligt irriterande tycker jag och önskar att det fanns en avstängningsknapp på dem.

fredag 18 mars 2011

Staden


Första riktiga inlägget på min nya fotoblogg.
Turister framför riksdagshuset finns det faktiskt året runt, här är det kamerabyte på gång så att alla till slut ska komma med på motivet. Så Slussen som är ett favoritställe att skjuta av några skott på. Kan bli lite tjatigt med alla bilder jag lagt upp av den. Men nu är det här min nya blogg så då tycker jag att det är förlåtet. Som grädde på moset är bilderna tagna med Tri-x film gott folk. Naturligtvis kan man även i denna blog klicka på bilderna för att se dem i ytterligare större format. 
Testit guys.

torsdag 17 mars 2011

Vinterlandskap

Test av inlägg på min nya fotoblogg. Har under en längre tid varit missnöjd med den gamla bloggen, endast för att den begränsade storleken på upplagda bilder. Försökte att ändra detta vilket inte var möjligt eftersom den mall jag valt inte gick att redigera om till den av mig önskade storleken på bilderna. Varför jag valde att komponera ihop en ny fotoblogg.