tisdag 27 september 2011

Puben


Pubgäster som gör allt annat än käkar mat? De här intog lite latte eller riktigt kaffe eller någon bira. Sen kom det riktiga folket som beställde mat och vin och läskade struparna. Själv var jag inbjuden till haket av min då och då arbetsgivare som hade bokslut och bjöd diverse medarbetare på en storslagen middag.
En kväll att minnas.

lördag 24 september 2011

Minns

Minns du värmen som försvann? Nu blir det kyligare för varje dag och varmare kläder åker på. Lite vemodigt att tänka sig att för bara en månad tillbaks gick vi tunnklädda och njöt i solskenet. Hösten är naturligtvis bedövande vacker i sin färgskiftning, den kommer snart jag lovar. Men som sagt lite instängt känns det att behöva pälsa på sig. Du kanske känner till att höst betyder skörd och är besläktat med hösta och inhösta, det vill säga samla eller hämta in. Hösten är alltså ursprungligen skördetiden. Ja nu vet du det käre besökare.
Carpe

fredag 23 september 2011

Resterna av Kodak Hill

Ja nu är det bara en liten del kvar av den fornstora byggnaden där så många Swedisar fått sina negativ framkallade förr innan digitalbomben briserade. Inte en rivningsgubbe så långt ögat nådde idag. De kanske bara arbetar fyra dagar i veckan? Vad händer med all krossad betong, blir det fyllnadsmassa vid något bygge? Snart ska här grävas och gjutas för ny grund till det mammons tempel som inom en snar framtid skall resa sig som ett nytt underverk ur rivningsmassorna för att vi ska kunna handla tills vi storknar.
Amen.

tisdag 20 september 2011

Bonde


Början på 80 talet, Åland väglöst land. Faktiskt fanns ingen väg fram till den lilla bondgården, ändå gick det att köra fram till gården över rena berget och stigar med stor risk för att bli av med ljuddämparsystemet. Två kossor och en häst vill jag minnas att hon slet dag ut och dag in för att utfodra. Några stora ängar hade hon inte heller utan de bestod utav små plättar här och var. Ofta såg jag henne komma från sådan liten plätt med hötjugan över axeln bärandes på ett stort fång hö som langades in i ladan. Nu när jag hittade de här gamla bilderna kan jag inte låta bli att undra hur orkade hon och hur lång tid tog det att fylla ladan. Hårdare virke i folk på den tiden särskilt på Åland skulle jag tro.

lördag 17 september 2011

Motorer


Ett par bilder från det sista Wheels Nationals på Barkarbyfältet nu stundar nya tider med bebyggelse fältet. Hur som helst hypermoderna maffiga motorer monterade i äldre bilar blandat med gamla raggaråk i originalskick. Ett oändligt stort intresse hos många yngre och äldre boys. Bilarna går på olja och bensin, grabbarna tror jag går på bärs för de har påfallande ofta stora airbags. En sak är säker jag kommer att sakna evenemangen på Barkarbyfältet i framtiden.
Carpe

fredag 16 september 2011

Stadier

Stadier är vad det handlar om, kiosken som står vid Maria Torget ser härligt gammal ut i sin stil och funnits där så länge jag minns. En industribyggnad lever ofta inte många år, Kodak hade en blomstrande tid av cirka 25 år innan den slogs ut av det digitala fotot. Nu rivs det för att ersättas av ytterligare ett Mammons tempel med ett nytt köpcentra som det redan finns två av inom en halvmils avstånd. Märkligt fenomen som jag inte begriper, hur ska de få lönsamhet på alla dessa köptempel.

lördag 10 september 2011

Old lady

Min mormors syster Greta 1982, 82 år gammal. Greta led en stor del av sitt liv med sviktande hälsa och tillbringade många perioder på hälsohem. Sen tog hon gärna till sig ekologiska hälsopreparat typ te kokat på Rölleka som jag minns både luktade skumt och smakade ändå värre. Men inte desto mindre tyckte hon ofta att de gjorde susen. Vem vet de kanske gjorde susen och sen fanns nog där placeboeffekt också. Ett av många minnen av henne som jag minns bäst, det var när vi träffade henne en sommar och hon undrade om vi inte tyckte att hennes hår hade en alldeles extra lyster. Det tyckte vi naturligtvis för att glädja henne, nu tyckte vi egentligen inte det än mindre då hon berättade att hon hade gnidit in håret med margarin, då blev det mjukt och lent som hon sa. Många skratt gav det upphov till och när jag tänker nån gång på henne så kommer margarinminnet som nummer ett.
Carpe

lördag 3 september 2011

Rock and Roll

De här bilderna är visade tidigare men då i färg. Nu tyckte jag att de fick en ny dimension i svartvitt. De här grabbarna spelar ingen utslätad populärmusik som ska passa alla men ack så tråkig. Nix här är det Rock a Billy och Rock´n Roll för hela slanten och en hel del själfull Blues. 
That´s music folks..