lördag 23 april 2011

Påsk kärringar



Så kom de i år igen häxorna från Blåkulla. De såg väldigt snälla ut och det de var de också bara de fick lite godis så var de nöjda. Vi kunde därmed känna oss säkra för resten av påskhelgen.

torsdag 21 april 2011

Under Skanstull broarna




Under Skanstull-broarna där finns det grejer att dokumentera. Måste påpeka att detta är inne på avstängt område för allmänheten. Men den där allmänheten har brutit stängslet på ett ställe så det är bara att kliva in. Vilka som håller till här behöver man inte fundera så mycket på när man ser den nedsprejade avstängningsrampen på tunnelmynningen. Det här är tunneln för det gamla järnvägsspåret som gick ned till Hammarbyhamnen och det före detta  industriområdet som numer har blivit Hammarby Sjöstad. Har flera detaljer fotade från det här skojiga stället att använda ljusapparaten på. Kommeratt återvända en dag då inte solen är så stark kanske morgonsol.

onsdag 20 april 2011

Björns Trädgård




Björns trädgård blir aktiverat så fort sommarvärme kommer. Här blandas nybörjare och nästan proffs på cykel eller skateboard. Tyvärr ganska starkt solsken som försvårade en del, speciellt den där irriterande solreflexen i trädet och så skugga och solbestänkta ytor om vart annat. Film Tri-x och bländare 16 gav en 500 dels sekund, gott om ljus med andra ord. En bra tid i alla fall för att kunna fånga aktion situationer. Kameran nyservad för ljusinsläpp som såg ut att vara OK, dock fanns det ett litet krypin som släppte in lite extra ljus. Det är nu åtgärdat och en ny film är inpulad i kameran för nästa test för att se att ljusinsläppet verkligen blev tilltäppt.      

måndag 18 april 2011

Who´s that man.

Var i stan för att lämna in filmen för framkallning, men då inte filmen var slut var jag tvungen att skjuta ett par skott för att få slut på rullen. Så här blev den näst sista exponeringen inget som jag gillade vid första anblicken.
Efter att ha låtit den ligga till sig ett tag gillar jag den mer och mer. Konstigt perspektiv blir det, på så vis att står vi framför en spegel är det inget konstigt med att till exempel höger arm syns till höger i spegeln! Men i bilden tycker jag att jag ser vänsterhänt ut, eftersom jag tänker mig bakom kameran och då håller jag inte ljusapparaten med höger hand och inte klickar jag med vänster pekfinger heller. Okej jag är medveten om den spegelvända effekten, men prova att vända på begreppet kanske du förstår vad jag menar.
Du kanske vill se bilderna i större format? Klicka då på bilden. 
That´s all    

Stortorget runt



Stortorget i gamla stan lever upp när de första varma solstrålarna behagar komma. Uteplatserna redan färdiga att ta emot kaffesugna eller matsugna. Trappan till Nobelmuseet ligger i södersol och många passar på att njuta en stund i gasset innan lunchen är slut och jobbet kallar. Gamla stan är en pärla att strosa i om man undviker turiststråken. Västerlånggatan till exempel som mest innehåller butiker som säljer kraffs tillverkat i Kina som saluförs som Svenskt, det får väl anses som OK då det skapar jobb, kanske?

söndag 17 april 2011

In a little Texas town at a bar by the rodeo grounds
You can see him ridin' in every Saturday night
Well there ain't no hitchin' post
But his horse has got so old
He'd stay in front of that bar if he stayed all night

He sits on the same 'ol stood

Watchin' the boys play pool
Holdin' a can of Pearl beer in his calloused hand
We don't know how old he is
He never had no wife or kids
But they say he never back down from any man

He once had spurs that jingled jangled

He once had girls that loved to tango
With a handsome young cowboy so long and so tall
Well it's been years but I'm sure he recalls them all

He's never owned a suit

And there's holes in both his boots
And he don't give a damn unless it rains
Well he lives his life that way
But he still recalls the days
When every cowboy in Texas knew his name

fredag 15 april 2011


Sprang på de här figurerna i går alldeles intill Järntorget i Gamla Stan. Det visade sig att Sveriges Television spelar in årets julkalender bland annat nere i ett valv just här. Julkalender heter ”Tjuvarnas jul” och Gustaf Hammarsten (Våra vänners liv) spelar huvudrollen som stans vassaste ficktjuv. Julen är i antågande och med alla klappar som ska köpas och pengar i omlopp innebär det högsäsong för stadens tjuvliga. Julkalendern 2011 är en julsaga i Charles Dickens anda som utspelas i förra sekelskiftets Stockholm. Detta har jag läst mig till och förresten kom jag i samspråk med den välklädde herrn här ovan och han uppmanade mig att ta hem barnbarnen och kolla in julkalendern med dem. Samt att vi då skulle tyckte han knapra på diverse tilltugg som chips och dylikt matnyttigt.

Ave

onsdag 13 april 2011



Ganska bra väder i måndags, så pass att vi kunde fika utomhus vid Medborgarplatsen. Här passerade alla gångtrafikanter från Björns Trädgård över Götgatan till Medis. Så vad var mer än glasklart då? Jo att få ett antal fotgängare på bild. Bara att skjuta av det, inget kort blir det andra likt. Stil och klädsel varierar i det oändliga, häftigt värre. Grabbarna mässing får avsluta kavalkaden.  

måndag 11 april 2011


Hur ska det gå för GB-gubben? Blir inte många glassar levererade med den kärran, ena skakeln har till och med myllat ned sig i marken och är antagligen oanvändbar. Tycker nog att här möts nutid och dåtid. Glass i sig är kanske inte så nytt men glassgubben har kanske funnits i en femtio - sextio år. Medan typen av kärra existerat i den här formen i många hundra år. 

söndag 10 april 2011

Järfälla Jazz & Blues Festival

De här grabbarna från Kallhäll kallar sig Bourbanstate och spelar country influerad rock. Musik i min smak och jätteduktiga var de också. Å så den där steel guitaren som lindar in sig med slingor i låtarna är också helt i min smak. De var så bra så vi köpte deras nyproducerade första CD.

Basisten i ett bluesband med namnet Slowman band, han hade en hel del attityd och stod aldrig still. Bra för då finns det chans att kunna få till lite variation i motivvalet. det här bandet var också mycket bra.  


Bitter Blue ett bluesband som svänger rejält, spelar både blues och 50 tals inspirerad tidig rock. Tror jag aldrig sett en trummis som lever sig in i musiken som trummisen i det här gänget. Om man kan säga att någon spelar med hela kroppen så var det precis vad han gjorde. Järfälla Jazz och Bluesfestival håller alltid en hög klass och sen är det så kul att kolla in band som jobbar lite i skymundan från de etablerade stjärnorna. Större spelglädje än vad de inte så kända banden skapar  får man leta efter.

fredag 8 april 2011

Dagens framkallning



Ett par bilder från dagens framkallning, nu framkallar jag inte själv ogillar de där kemikalierna och film som ska hängas på tork nånstans i ett utrymme som inte finns. Som tur är finns det ännu aktörer ute på stan som fixar detta för en ringa penning och på en timme är det klart. Sen kommer det roliga att skanna in negen å så växer det fram något mumsigt om man har tur. Det motsatta finns naturligtvis också med illa valda tider och med påföljande dåliga exponeringar. På den här filmen var det mesta godkänt och de här presenterade var de som jag först kände att jag ville pilla upp här.
Ten four and out. 

onsdag 6 april 2011

T-banan



Erkänner jag har en förkärlek för att ta med ljusapparaten när jag färdas med tuben eller pendeln. I de här miljöerna dyker det hela tiden upp bra motiv. Gäller bara att hinna med att ta fånga situationerna. Folk är i en aldrig avstannande rörelse på väg till jobb eller uppdrag halvspringande mellan perrongerna på T-centralen där dessa bilder är tagna.

Gamla bilder


Bläddrade i ett av min mormors gamla fotoalbum och hittade naturligtvis mestadels foton av för mig kända personer. Men de här två fotona är totalt okända personer, ändå tycker jag de har något speciellt. Gissar att de är tagna 20 eller 30 tal. Nu står det på baksidan på fotot av pojken "Leif när han var liten" märklig anteckning det ser man faktiskt med blotta ögat att han är liten? Vem Leif är hade varit en bättre notering, nåt att tänka på för framtiden. Förhoppningsvis tar någon hand om våra bilder när vi lämnar in och låt oss säga att något barnbarnsbarn tittar igenom de bilderna om 80 - 100 år. Hur ska den personen ha någon som helst chans att identifiera någon person på bilderna om inget är noterat på baksidan t.ex. För det är papperskopior som kommer att bestå för framtiden. Gamla datorer och extra hårddiskar tror jag inte ett dugg på att särskilt många kommer att spara.  

måndag 4 april 2011

Sandstod

Det var ett ögonblicks verk att slänga upp kameran och skjuta ett skott på måfå för han satt där så tydligt inne i cybervärlden. Solen har kommit tillbaka och de första vårkänslorna finns i mångas kroppar nu. Inte minst på stadens trappor och sandlådor kan man se detta fenomen nu. De trotsar kylan från stentrappor och från andra sittplatser utomhus nu. Många riskerar att få blåskatarr och urinvägsbesvär av sådana här vågade vårförsittningar. 
Ave   

söndag 3 april 2011


Där satt hon och såg ut som skådespelerskan Margareta Krook, på långt håll naturligtvis. Hon som står staty vid Dramaten och uppvärmd året runt så folk som passerar gärna tar på henne. Det är nog det närmaste du kan komma en kulturell person.Å så Hästa Gårds dyngvagn fast det är mer lantbrukskultur det.     

fredag 1 april 2011

På spåret



Tunnelbanebilder eller på spåret kan man också säga. Finns inte mycket att säga om det, så då gör jag inte det. Först så står det sen så går det, tunnelbanetåget. Vem minns inte Totte Wallins häcklande av Enköpingståget och dess försenade tåg. Totte skrev texten för många år sen och vad jag förstår så står texten sig än idag
Det går att klicka på bilderna så blir de riktigt stora.