lördag 26 november 2011

Mera tunnelmålningar

Misstänkte att det fanns fler målade tunnelmynningar i Jakobsberg, det var inte svårt att hitta den. Den finns i en tunnelmynning nära intill den förra från tidigare inlägg. Här står det också Jakobsbergs Gård "delar av arbetsstyrkan sommaren 1911". Var i och med det väldigt lätt att hitta förlagan till väggmålningen på Järfällas bilddatabas. Det framgår också alldeles tydligt att det är den högra delen av fotografiet som fått stå modell för målningen. Lite sorgligt är det att någon, några inte förstått värdet av dem utan helt fräckt klistrat upp reklam som tacksamt nog numera är bortrensat. Ganska mycket stryk har målningen tagit av klister och pappersrester som ätit sig in i den. Fortfarande är jag nyfiken på vem eller vilka som skapat den, nån som vet?

fredag 25 november 2011

Rikseken

Den ser väldigt välbehållen ut denna eken. Har sett många betydligt sämre ekar. Eken växer under tre hundra år därefter lever den i högönsklig välmåga under tre hundra år för att under sisådär trehundra år sakta dö. Detta enligt trädexperter. Tycker att det är märkliga turer runt trädet, den Norske trädspecialisten som dömt ut trädet och konstaterat rotröta har efter vad jag läst inte själv undersökt eken utan har efter att sett bilder på densamma dömt ut den. Låter inte speciellt trovärdigt. Om man ställer det uttalandet mot flera trädexperter och arboristers som på hemmaplan och av eget intresse undersökt eken har kommit till den helt motsatta uppfattningen att eken är i riktigt bra kondition blir i alla fall jag mycket undrande varför den ska behöva fällas.
Amen

torsdag 24 november 2011

Det gamla huset


Detta hus finns i min närhet och jag undrar verkligen varför det är övergivet? Finns ytterligare en lika liten byggnad som kanske var redskapsskjul. Har det varit en sommarstuga eller det där första lilla huset man förr ofta byggde för att kunna sova över i under tiden den stora villan skulle byggas? Många frågetecken som pockar på att bli avslöjade. En gammal folkabagge står där också med hjulen djupt nedsjunkna i marken. 
Under de fyra år som jag bott i området har aldrig någon synts till här och allt är lika orört som när jag observerade huset första gången. Det är nog dags att forska i detta ordentligt framöver. Blir att gå på äldre personer som bor nära huset och pumpa dem på information. Lär återkomma här i bloggen när jag vet mer.   


Plåtade en del valv i gamla stan, finns många trånga gränder och prång i den här gamla delen av vår vackra stad. Det är min gamla trotjänare Mr Pentax ME laddad med Tri-x film som fått tjänstgöra ute på fält. Skapade ett konto på Fotosidan för ett halvår sedan som det inte blev något av då. Nu har jag hottat upp den och lägger upp bilder där för den som har lust att kika på dem. 
Här är länken dit http://www.fotosidan.se/member/view.htm?ID=180885

söndag 20 november 2011

F-Mässan

Besökte fotomässan å vad tycker jag om den då, fotoprylarna sket jag fullständigt i däremot bilderna var det som lockade mest. Nu var det så otroligt mycket bilder vilket egentligen är bra, men ack så förödande för minnet, då man sett alla så minns i alla fall inte jag de första längre. Efter ett tag bleknar minnet för rätt många av de jag tittat på. Tyder antagligen på ett behov av att se bilderna många gånger. Så tycker jag om mina egna bilder också, hur många har jag inte tagit som sett ointressanta ut? För att efter att de fått ligga i träda en tid helt plötsligt visar sig vara värda att kolla på en gång till. Min conclusion är att bilderna och föredragen är det som ger mig mest behållning på fotomässan.
That´s all folks. 

torsdag 17 november 2011

Ögongodis (för en del i alla fall)




Bara lite bilder för den som har lust att titta in. Har legat lågt på denna sidan ett tag bland annat på grund av ett par dagars besök i arbetslivet igen. Inspirationen tröt och tomt blev det här. Men nu ligger här ett par bilder för påseende gott folk.

fredag 11 november 2011

Murverk

Vid en tunnel under Viksjöleden i Jakobsberg finns den här bilden på tunnelmynningens vägg. För en tjugo trettio år sedan upplät kommunen ett antal sidomurar för målningar från traktens historia. Tyvärr rätt mycket rester efter graffiti som lyckligtvis har tvättats bort ett antal gånger. En undran finns i mitt huvud, vem eller vilka har åstadkommit dessa verk?   

I Järfällas Kommuns bilddatabas finns den här bilden från 1900 talets början på en skolklass från Aspnäs småskola. Utan tvekan så är det bilden på skolklassen som fått stå som förlaga för målningen ovan.

tisdag 8 november 2011

I hörnet


Att stå en stund i hörnet vid en kiosk inne i staden kan ge många olika motiv av händelser på gatan. Folk stannar och läser löpet andra går förbi ointresserade av vad som som står på desamma. Kom å tänka på filmen Smoke där innehavaren av en shop i Broklyn, New York dokumenterar med kameran vad som händer utanför på gatan en gång i timmen. För övrigt en mycket bra film som jag rekommenderar. Man skulle kunna vända på projektet och stå utanför en shop och dra av ett antal exponeringar under låt säga en timme. För längre än så skulle i alla fall inte jag ha tålamod att stå så. Ändå tycker jag att det låter som ett kul experiment.

måndag 7 november 2011

Pansarbandvagn

Någon spelare är jag inte står klart efter att jag undrat i ett par dagar varför denna pansarbandvagn står utanför Media Markt i Barkarby Outlet område som något sorts reklamjippo. Till slut var jag bara tvungen att söka på eländet och kunde konstatera att det är ett krigsspel som utspelar sig under andra världskriget i alla fall i den första versionen. Den här Call of  Duty Modern Warfare 3 utspelar sig troligen i modern tid gissar jag. För mig är det fullkomligt obegripligt att det kan vara spännande att skjuta människor även om det bara är inom cituationstecken på låtsas? Det ser ju väldigt realistiskt ut. Helsjukt i min värld. Bojkotta skiten är mitt råd.

söndag 6 november 2011

Godis eller bus...

Godis eller bus så lät det igår då jag öppnade dörren och de här farliga hallowinarna uppenbarade sig. Läskigt var det, men ger man de här skräckisarna lite godis blir de hur snälla som helst å man kan lungnt gå till sängs när det är dags för det. Inget oförutsett bus kommer att ske. Värre är det för dem som inget godis har att ge, tur att vi kunde skrapa fram en del ur skafferiets gömmor.
Amen.

fredag 4 november 2011

Kvarnen

Torsdagsgänget käkade lunch igår på restuarang Rosen på söder, där får man gott käk och oftast portioner stora nog för skogshuggare. Man går därifrån mätt med andra ord, övermätt ibland. Därefter promenerade vi till Spårvägmuset ett kul place både för ung som gammal. Vi var lite för stora för att få åka både med tunnelbanelinjen och tåglinjen. Bara en vuxen olontär fanns det plats för å det är okej nån ska ju köra ekipaget. Dagen avslutades på Kvarnen med öl och vin. En bra dag ska tilläggas.    

onsdag 2 november 2011

Ol Town

Körde en rulle Tri-X i gamla stan idag samt avslutade dagen med att framkalla och skanna negativen. Full rulle med andra ord. Motiven finns i den gamla stadsdelen bara man ger sig fanken på och hitta dem. Om de sen är bra i andras ögon det lämnar jag där hän. Huvudsaken att jag har kul när jag kutar runt och samtidigt får välbehövlig motion. 

tisdag 1 november 2011

Promenaden

Strövarkort från gårdagens promenad. Inget märkvärdigt i dem, de bara kom till av en slump i ett ögonblicks verk. Kameran åkte upp nästan av sig självt å så blev det strövarkort bara så där alltså. Sen kan man fundera på varför jag tar sådana här motiv. Då tänker jag mig att de är tidsdokument över hur det ser ut just nu och här. I morgon ser det inte likadant ut, rent fysiskt kanske men troligen annorlunda ljus. 
Ave