söndag 30 oktober 2011

Donare

De här donarna fixar till en ny lamparmatur. Tycker att donaren som är kvar nere på backen ser okoncentrerad ut. Han borde ha full koll på stegen, kanske han har. Inget hände varken då jag stannade till och drog av ett strövarkort eller när jag passerade. Dom har nog gjort de här jobbet ett flertal gånger. Ordet strövarkort lånar jag från en fotograf och bloggare som använder det i stället för att kalla det han gör för gatufoto. Eller som han säger i text, Jag föredrar ju strövarkort. Låter lite mer anspråkslöst liksom. Friare och inte så dogmatiskt. Jag strövar och jag tar kort. Strövarkort alltså. Tycker jag är en alldeles förträfflig benämning på ett ögonblickets snapshots. 

fredag 28 oktober 2011

Arbetare eller donare

Arbetspositioner.
En arbetare är en person som säljer arbetskraft till en arbetsgivare utan att räknas som tjänsteman och därmed tillhör arbetarklassen.
I svensk statistik och politisk debatt räknas de som arbetare vars yrken hör hemma i ett LO förbunds kollektivavtalsområde. Gränslinjen mellan arbetare och tjänsteman gick länge huvudsakligen mellan industri och tjänsteproduktion, men allteftersom svenska industriarbetare har blivit mer kvalificerade och fått högre löner så har begreppen glidit ifrån sina namn. I andra länder förekommer skillnader i arbetsrätten för arbetare och tjänstemän och bland andra grupper såsom statstjänstemän, lantarbetare och anställda vid järnvägen.
I finlandssvenskan används ibland ordet donare för arbetare, vilket kan härledas från ordet don i betydelsen verktyg. Snott från Wikipedia

torsdag 27 oktober 2011

Iphones

Slussen mot arbetsdagens slut, Iphonerna tycks mig ha blivit en förlängd del av handen numera på väldigt många personer! Inte ringer man särskilt ofta med dem heller utan det är alfapet eller något avancerat spel som rullar mestadels tror jag utan att egentligen veta. Troligen surfar många också. Verkar vara enormt beroendeframkallande att ha en sån där maskin, jag menar så fort tillfälle ges rycks de fram och ett energiskt pillande och tryckande sätter igång. Inte sjutton behöver de snusa eller röka de här personerna? Kan det vara så att Iphonerna drar ned på rökningen och snuset? En ny last har ersatt den gamla, i så fall är det ett sunt tecken så långt. Det är en fantastisk teknisk inovation med alla olika applikationer som kan laddas ned, GPS:en direkt i luren eller varför inte koppla upp färddatorn på cykeln till Iphonen. Snart sagt allt går att fixa in på fanskapet. Frågan är bara blir man lyckligare av att ständigt vara igång med den hela tiden. Sanna mina ord snart kommer det att presenteras avvänjningsprogram för Iphonemissbruk.
Amen.

tisdag 25 oktober 2011

måndag 24 oktober 2011

Fire in the Valley


Ett Australiskt gäng som spelade vid Sergels Torg i somras. Om jag minns rätt var det under Kulturveckan. Man kunde köpa deras senaste skiva å det gjorde jag. Den är inte så tokig och innehåller nån sorts Down Under Rock and Roll. Cellist och två fiolspelare kanske man inte förväntar sig i ett rockband. Men så var det och det lät bra. De kallade sig Fire in the Valley, kanske. Men så ser jag att det är en låt som heter så? Då kanske de heter The Vishing Well i stället, för det står också på omslaget. Skit samma de är Down Under people och spelar nån slags rockmusik.
Amen.

lördag 22 oktober 2011

60 åringar

Grålle klubbens AB sektion hade höstplöjning på Hästa Gård idag. Jag kom naturligtvis för sent för att se de här gamla trotjänarna jobba som i fornstora dagar. Det var inte många som deltog heller bara dessa två 60 års Grållar som står parkerade och väntar på vattenslangen och rengöring från all lera. Grålle klubben finns över hela landet, totalt rullar det än i dag cirka 30 000 Grållar. Imponerande och det är lätt att förstå att var och varannan bonde köpte upp sig på den här slitvargen på 50 talet. Undrar hur många som står uppallade i gamla lador och inte rullat på många år, säkert finns det många att hitta om man har den böjelsen.

torsdag 20 oktober 2011



Promenerade förbi Skeppsholmens Folkhögskola eller Skeppsholmsgården som är det vanligaste namnet tror jag. Där stod de här grabbarna som var i full gång med att bygga en eka. Nu har jag bristfälliga kunskaper rörande båtar men i mina ögon ser det ut som en blivande eka i alla fall. Kollade in folkhögskolans hemsida och fann att båtbyggarkursen är tvåårig. Undrar var arbetstillfällena finns efter färdig skolgång? För inte är det väl så att det är någon större marknad för gammal hantverkstradition när det gäller att producera nya båtar till båtmarknaden.

onsdag 19 oktober 2011


Tidig morgon, motljus och skumt i största allmänhet. Skjuta en och annan bild är ändå ett måste.That´s all folks!





  






onsdag 12 oktober 2011


Vällingby stadsdelen som sakta håller på att dö! Vällingby renoverades in absurdum med påföljande hyreshöjningar som inga småföretag orkade med så de försvann rätt fort. Samma utbud nu som i vilken galleria som helst. Kfem huset ritades av någon känd arkitekt i någon sorts modern arkitektfantasi och blev en totalflopp där all affärsverksamhet gick back och upphörde. Tomt är bara förnamnet.  Byggs nu om för stora pengar igen för någon annan verksamhet. Jag bara undrar varför tillåter vi de styrande att ta det ena idiotiska beslutet efter det andra. 
Protestera mera numera. Amen.

söndag 9 oktober 2011

Looking for someone....


Från vilket håll kommer han egentligen? Söker han kanske någon eller är det Spy and Spy som är på gång. För att förstå vad Spy and Spy är måste man någon gång läst den galna tidningen MAD som inte finns längre. Eller är det en kontrollant från Socialstyrelsen som smyger i busken för att utröna om maten är av god kvalitet? Faktum är att jag tror att han letar efter en kompis. Roger and over now!  


onsdag 5 oktober 2011

Visitkort

Har en liten antikvitetsaffär i min nära omgivning i vilken jag stegade in på igår. Å vad fann jag där om inte en låda full av gamla visitkort. Den här typen av fotografier togs i stora mängder för lite drygt hundra år sen. Vanligtvis var det ett porträtt på en person som personen sen beställde kopior av och sen tog de med sig dessa bilder när de besökte vänner och släkt och så bytte man med varandra. Alltså dåtidens visitkort. Fotografiska Atelier var ett av få yrken som accepterades vid denna tid att kvinnor sysselsatte sig med, passade ofta bra eftersom atelien ofta fanns nära boendet och fotouppdrag och passning av barn kunde kombineras. Kläder fick man låna under fotograferingen och vad som inte syns på bilden är staget runt halsen för att de skulle hålla sig stilla. Exponeringstiderna var långa på den tiden. Om man tittar nere i högra hörnet går det att se en stämpel som talar om att fotot är taget 1912 fotograf Charlotte Hermanson i Skara. Följande fann jag efter sökning på nätet. Charlotte Hermanson drev fotoateljé i Skara (med filial i Lundsbrunn) under åren 1885 till 1916. Hon tog, förutom porträttbilder, en hel del miljöbilder utomhus. Här är länken till infon jag hittadehttp://www.vastarvet.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=28266
Flickorna heter från vänster till höger Nora, Ruth och Vera enligt anteckning på baksidan.

tisdag 4 oktober 2011

X100



Kvällsbilder tagna med min excellenta Fuji X100, en retro-kamera som tekniskt klår många systemkameror.
Här är den läckra saken, när den hängt över min axel ute på byggden så har jag fått en och annan fråga om det är en Leica jag går och bär på. De flesta behöver bara kolla in den en gång till så känner de igen den som
den där nya heta X100. En pocketkamera som kan det samma som de flesta systemare och fram för allt skjuter bilden direkt inga fördröjningar som de flesta pocketkameror dras med vilket är helt oacceptabelt för mig. Det här är egentligen en mätsökar kamera fast i ny tappning med en hybridsökare Den fungerar som genomsiktssökare om man vill det, men har också en stor inbyggd elektronisk sökare med relativt hög upplösning. I alla fall den är bra kompis där ute när jag letar något att tidsdokumentera.
A la bonheur.  

lördag 1 oktober 2011

Blues


Gubbarrna blues, lite tunt med inlägg nu! Inspiration behövs, i brist på sådan lägger jag upp lite blues gubbs bilder. Därmed får det vara bra för denna gången. Å andra sidan talar bilder ofta för sig själva.
That´s all folks!