måndag 18 juli 2011

Håverud

MS Dalslandia på väg in i en av slussarna i Håverud. Här spenderade vi en hel dag med att spana in slussningarna under vår semester. Båtarna kom i en strid ström över dagen och det var hur kul som helst att följa. Fyra slussar har Dalslands kanal vid Håverud men totalt 31st i den 25 mil långa kanalen.
Med 5 cm till godo på varje sida så är det bara att böja på nacken för den skicklige skepparens manövrering. Kom i slang med en av matroserna på skeppet som berättade att skeppet är specialanpassat för slussarna i kanalen och byggd av skepparen själv. Skeppet har en längd av 22,35m och bredden är 3,97m och ett djupgående på 1,8m. Med de måtten klarar den sig med minsta marginal igenom slussarna.
Här själ jag lite information från nätet om själva akvedukten!
Akvedukten i Håverud skapades av den kände kanalbyggaren Nils Ericson. Beroende på lokala markförhållandena i Håverud kunde man inte bygga en vanlig slussanläggning där. Bergarterna var lösa, strömmen stark och stupen för branta. Nils Ericson kom då på den geniala idén att istället bygga en akvedukt. Akvedukten är en fritt hängande bro, där vattnet leds i en 33,5 meter lång plåtränna ovanför forsen. Plåtarna är sammanfogade med 33000 nitar. Ännu har inga nitar behövts bytas ut. Då kanske jag ska lägga till att slussen i Håverud invigdes 1868, en aktningsvärd lång tid utan reparationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar